top of page

Szezonális hatékonyság, avagy hogyan értelmezzük a fűtési érték mutatókat

Hogyan választunk klímaberendezést és hőszivattyút?

Ahogy autót vagy lakást? Tudjuk mi az a kapacitás, méret amire szükségünk van -az életvitelünk és lehetőségeink szerint-, a vonatkozó szabványok alapján tudjuk milyen kínálatból tudunk választani...? A fűtés-hűtés tervezését mindenképpen szakemberre kell bíznunk, ez kétségtelen, de jó, ha minimális fogalmunk van a paraméterezésről, a szezonális hatékonyság mutatószámairól, a tervezés, működés, kiválasztás folyamatában. A szezonális hatékonyság a fűtési és hűtési berendezések valós energiahatékonyságát méri egy teljes év során, de hogyan?

Mit jelent az EER /COP és akkor mi is az SEER/ SCOP?

A klímaberendezések és hőszivattyúk energia-hatékonyságának szabványa azon alapul, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési, illetve mennyi fűtési energiát lehet nyerni. A teljesített energia és a befektetett teljesítmény hányadosa ad meg egy az adott készülékre jellemző értéket.2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket, amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig nem éri el a minimum 4,6 illetve a 6 kW-os készülék hűtőteljesítmény felett a minimum 4,3 értéket.Fűtési üzemmódban a COP tényezőt a szezonális fűtési hatékonysági fok, az SCOP váltotta fel. Nem hozható be olyan készülék az EU területére, amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig nem éri el a SCOP a minimum 3,8 értéket.2012 december 31-ig volt érvényben, egy olyan mutatószám, amely egyszerű osztással fix értéket adott meg. Addig a hűtést az EER, a fűtést a COP értékkel jellemezték. 2013 január 1-től a megállapított fix értékeket felváltotta a szezonális és lokális értékekkel kiigazított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat, lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika szerint jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. Tehát a korábbi fűtési és hűtési rendszerektől eltérően a szezonálisan hatékonyság a rendszer mindennapi működését követi, belefoglalva a hőmérséklet ingadozásokat és készenlét időszakokat. Az egy év elteltével a szezonális hatékonysági adatok egy részletesebb és megbízhatóbb képet adnak a rendszer energiafogyasztásáról. Az ügyfelek a hőszivattyú analitika és egyedi beállításával az ökológiai lábnyomuk csökkentését érhetik el könnyen, a klímaberendezések kiválasztásához is fontos információkat kapnak, könnyen paraméterezhetik hűtési-fűtési igényeiket.

Energia címke


Mivel a fogyasztóknak összehasonlítható és objektív kritériumok alapján kell összehasonlítaniuk a termékeket, Európátban bevezették az energiacímke rendszert. Az 1992-ben bevezetett európai klímaberendezések címkéje egy olyan termékhez ad döntéstámogatást, mely kiemelkedő okozója a fejlett világ villamos-energiafogyasztás növekedésének. A szezonális energia címke elindítása egy lépés volt, annak fejlesztése tovább halad. A címkének köszönhetően a végfelhasználók még tájékozottabb döntéseket hozhatnak.

Klímaberendezések energiahatékonyságának osztályozása

(Daikin.eu, 2018)


Ezeket a teljesítményeket ma már kifejezetten csak az inverteres készülékek tudják biztosítani. A behozott készülékekre -legyen szó klímaberendezésről vagy hőszivattyúról- az importőrnek garantálniuk kell a minősítést és a vásárló ez alapján tud felelős döntést hozni a vásárlás folyamán.

A szezonális hűtési hatékonyságot mutató tényező (SEER) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes. A szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező (SCOP) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről.

Daikin klímaberendezés energia címkéje

(Daikin.eu, 2018)


Az energia címke összefoglalja a főbb működéssel kapcsolatos technikai jellemzőket. A szezonális hatékonyságon kívül láthatjuk a készülék kültéri és beltéri egységeinek zajszintjét és az energiafogyasztást is.

A hőszivattyú kiválasztása, a megfelelő paraméterezés mindenképpen szakember segítségét igényli. A kiválasztási folyamatban a fűteni-(hűteni) kívánt épület méretén túl sok információra van szükség. Például az épület fekvésére, az épület falazatának típusára és hőszigetelési paraméterére, a falazat, aljzat és födémrendszer hőszigetelésének részletes ismeretére és paramétereire, a nyílászárók méretezésére és paraméterére. Ezeket a méretezési folyamatokat a gépészeti tervezés folyamán adott szakember elvégezi, majd ezt követően érdemes a forgalmazót megkeresni a vásárlási szándékkal.


A Com-Klíma Kft. szak-tanácsadása

A Com-Klíma Kft. kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy vásárlói elégedettek legyenek a forgalmazott termékek és a telepítési munka minőségével. A gyártói minőség és a kivitelezői munka minősége együttesen tudja biztosítani a használati minőség megvalósulását.

A klímaberendezés és hőszivattyú kiválasztása előtt kérje munkatársaink szak-tanácsadását:

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:

Tel:+36 23 880 730


Budapest, Komárom-Esztergom megye:

Bilszky István

területi képviselő

Tel:+36 30 291 8974

matics@comklima.hu

Nyugat-Magyarország:

Szigecsán János

területi képviselő

Tel: +36 30 952 1209


Kiemelt post
Legújabb bejegyzés
Archív
Keresések
Még nincsenek címkék.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
bottom of page