top of page

SzezonĂĄlis hatĂ©konysĂĄg, avagy hogyan Ă©rtelmezzĂŒk a fƱtĂ©si Ă©rtĂ©k mutatĂłkat

Hogyan vĂĄlasztunk klĂ­maberendezĂ©st Ă©s hƑszivattyĂșt?

Ahogy autĂłt vagy lakĂĄst? Tudjuk mi az a kapacitĂĄs, mĂ©ret amire szĂŒksĂ©gĂŒnk van -az Ă©letvitelĂŒnk Ă©s lehetƑsĂ©geink szerint-, a vonatkozĂł szabvĂĄnyok alapjĂĄn tudjuk milyen kĂ­nĂĄlatbĂłl tudunk vĂĄlasztani...? A fƱtĂ©s-hƱtĂ©s tervezĂ©sĂ©t mindenkĂ©ppen szakemberre kell bĂ­znunk, ez kĂ©tsĂ©gtelen, de jĂł, ha minimĂĄlis fogalmunk van a paramĂ©terezĂ©srƑl, a szezonĂĄlis hatĂ©konysĂĄg mutatĂłszĂĄmairĂłl, a tervezĂ©s, mƱködĂ©s, kivĂĄlasztĂĄs folyamatĂĄban. A szezonĂĄlis hatĂ©konysĂĄg a fƱtĂ©si Ă©s hƱtĂ©si berendezĂ©sek valĂłs energiahatĂ©konysĂĄgĂĄt mĂ©ri egy teljes Ă©v sorĂĄn, de hogyan?

Mit jelent az EER /COP Ă©s akkor mi is az SEER/ SCOP?

A klĂ­maberendezĂ©sek Ă©s hƑszivattyĂșk energia-hatĂ©konysĂĄgĂĄnak szabvĂĄnya azon alapul, hogy a befektetett elektromos teljesĂ­tmĂ©nybƑl mennyi hƱtĂ©si, illetve mennyi fƱtĂ©si energiĂĄt lehet nyerni. A teljesĂ­tett energia Ă©s a befektetett teljesĂ­tmĂ©ny hĂĄnyadosa ad meg egy az adott kĂ©szĂŒlĂ©kre jellemzƑ Ă©rtĂ©ket.2014 januĂĄr 1. utĂĄn tilos behozni az EurĂłpai UniĂł terĂŒletĂ©re olyan kĂ©szĂŒlĂ©ket, amelynek a szezonĂĄlis hƱtĂ©si hatĂ©konysĂĄgi foka (SEER) 6 kW-os kĂ©szĂŒlĂ©k hƱtƑteljesĂ­tmĂ©nyig nem Ă©ri el a minimum 4,6 illetve a 6 kW-os kĂ©szĂŒlĂ©k hƱtƑteljesĂ­tmĂ©ny felett a minimum 4,3 Ă©rtĂ©ket.FƱtĂ©si ĂŒzemmĂłdban a COP tĂ©nyezƑt a szezonĂĄlis fƱtĂ©si hatĂ©konysĂĄgi fok, az SCOP vĂĄltotta fel. Nem hozhatĂł be olyan kĂ©szĂŒlĂ©k az EU terĂŒletĂ©re, amelynek a szezonĂĄlis fƱtĂ©si hatĂ©konysĂĄgi foka (SCOP) 12 kW-os kĂ©szĂŒlĂ©k fƱtƑteljesĂ­tmĂ©nyig nem Ă©ri el a SCOP a minimum 3,8 Ă©rtĂ©ket.2012 december 31-ig volt Ă©rvĂ©nyben, egy olyan mutatĂłszĂĄm, amely egyszerƱ osztĂĄssal fix Ă©rtĂ©ket adott meg. Addig a hƱtĂ©st az EER, a fƱtĂ©st a COP Ă©rtĂ©kkel jellemeztĂ©k. 2013 januĂĄr 1-tƑl a megĂĄllapĂ­tott fix Ă©rtĂ©keket felvĂĄltotta a szezonĂĄlis Ă©s lokĂĄlis Ă©rtĂ©kekkel kiigazĂ­tott mĂłdszer. A szezonĂĄlis Ă©rtĂ©knĂ©l figyelembe vettek hidegebb Ă©s melegebb napokat, lokĂĄlis Ă©rtĂ©k alapjĂĄn EurĂłpĂĄt hĂĄrom terĂŒletre osztottĂĄk az Ă©ghajlat szempontjĂĄbĂłl Ă©s ez alapjĂĄn egy bonyolult szĂĄmĂ­tĂĄsi logika szerint jön ki a klĂ­ma berendezĂ©sre jellemzƑ Ă©rtĂ©k. TehĂĄt a korĂĄbbi fƱtĂ©si Ă©s hƱtĂ©si rendszerektƑl eltĂ©rƑen a szezonĂĄlisan hatĂ©konysĂĄg a rendszer mindennapi mƱködĂ©sĂ©t követi, belefoglalva a hƑmĂ©rsĂ©klet ingadozĂĄsokat Ă©s kĂ©szenlĂ©t idƑszakokat. Az egy Ă©v elteltĂ©vel a szezonĂĄlis hatĂ©konysĂĄgi adatok egy rĂ©szletesebb Ă©s megbĂ­zhatĂłbb kĂ©pet adnak a rendszer energiafogyasztĂĄsĂĄrĂłl. Az ĂŒgyfelek a hƑszivattyĂș analitika Ă©s egyedi beĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval az ökolĂłgiai lĂĄbnyomuk csökkentĂ©sĂ©t Ă©rhetik el könnyen, a klĂ­maberendezĂ©sek kivĂĄlasztĂĄsĂĄhoz is fontos informĂĄciĂłkat kapnak, könnyen paramĂ©terezhetik hƱtĂ©si-fƱtĂ©si igĂ©nyeiket.

Energia cĂ­mke


Mivel a fogyasztĂłknak összehasonlĂ­thatĂł Ă©s objektĂ­v kritĂ©riumok alapjĂĄn kell összehasonlĂ­taniuk a termĂ©keket, EurĂłpĂĄtban bevezettĂ©k az energiacĂ­mke rendszert. Az 1992-ben bevezetett eurĂłpai klĂ­maberendezĂ©sek cĂ­mkĂ©je egy olyan termĂ©khez ad döntĂ©stĂĄmogatĂĄst, mely kiemelkedƑ okozĂłja a fejlett vilĂĄg villamos-energiafogyasztĂĄs növekedĂ©sĂ©nek. A szezonĂĄlis energia cĂ­mke elindĂ­tĂĄsa egy lĂ©pĂ©s volt, annak fejlesztĂ©se tovĂĄbb halad. A cĂ­mkĂ©nek köszönhetƑen a vĂ©gfelhasznĂĄlĂłk mĂ©g tĂĄjĂ©kozottabb döntĂ©seket hozhatnak.

Klímaberendezések energiahatékonysågånak osztålyozåsa

(Daikin.eu, 2018)


Ezeket a teljesĂ­tmĂ©nyeket ma mĂĄr kifejezetten csak az inverteres kĂ©szĂŒlĂ©kek tudjĂĄk biztosĂ­tani. A behozott kĂ©szĂŒlĂ©kekre -legyen szĂł klĂ­maberendezĂ©srƑl vagy hƑszivattyĂșrĂłl- az importƑrnek garantĂĄlniuk kell a minƑsĂ­tĂ©st Ă©s a vĂĄsĂĄrlĂł ez alapjĂĄn tud felelƑs döntĂ©st hozni a vĂĄsĂĄrlĂĄs folyamĂĄn.

A szezonĂĄlis hƱtĂ©si hatĂ©konysĂĄgot mutatĂł tĂ©nyezƑ (SEER) meghatĂĄrozĂĄsĂĄhoz alapul szolgĂĄlĂł Ă©rtĂ©k EurĂłpĂĄban mindenhol egysĂ©ges. A szezonĂĄlis fƱtĂ©si hatĂ©konysĂĄgot mutatĂł tĂ©nyezƑ (SCOP) meghatĂĄrozĂĄsĂĄhoz alapul szolgĂĄlĂł Ă©rtĂ©k EurĂłpĂĄban terĂŒletenkĂ©nt vĂĄltozik, ezĂ©rt annak fĂŒggvĂ©nyĂ©ben kell leolvasni az energiacĂ­mkĂ©rƑl.

Daikin klímaberendezés energia címkéje

(Daikin.eu, 2018)


Az energia cĂ­mke összefoglalja a fƑbb mƱködĂ©ssel kapcsolatos technikai jellemzƑket. A szezonĂĄlis hatĂ©konysĂĄgon kĂ­vĂŒl lĂĄthatjuk a kĂ©szĂŒlĂ©k kĂŒltĂ©ri Ă©s beltĂ©ri egysĂ©geinek zajszintjĂ©t Ă©s az energiafogyasztĂĄst is.

A hƑszivattyĂș kivĂĄlasztĂĄsa, a megfelelƑ paramĂ©terezĂ©s mindenkĂ©ppen szakember segĂ­tsĂ©gĂ©t igĂ©nyli. A kivĂĄlasztĂĄsi folyamatban a fƱteni-(hƱteni) kĂ­vĂĄnt Ă©pĂŒlet mĂ©retĂ©n tĂșl sok informĂĄciĂłra van szĂŒksĂ©g. PĂ©ldĂĄul az Ă©pĂŒlet fekvĂ©sĂ©re, az Ă©pĂŒlet falazatĂĄnak tĂ­pusĂĄra Ă©s hƑszigetelĂ©si paramĂ©terĂ©re, a falazat, aljzat Ă©s födĂ©mrendszer hƑszigetelĂ©sĂ©nek rĂ©szletes ismeretĂ©re Ă©s paramĂ©tereire, a nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłk mĂ©retezĂ©sĂ©re Ă©s paramĂ©terĂ©re. Ezeket a mĂ©retezĂ©si folyamatokat a gĂ©pĂ©szeti tervezĂ©s folyamĂĄn adott szakember elvĂ©gezi, majd ezt követƑen Ă©rdemes a forgalmazĂłt megkeresni a vĂĄsĂĄrlĂĄsi szĂĄndĂ©kkal.


A Com-KlĂ­ma Kft. szak-tanĂĄcsadĂĄsa

A Com-KlĂ­ma Kft. kiemelt hangsĂșlyt fektet arra, hogy vĂĄsĂĄrlĂłi elĂ©gedettek legyenek a forgalmazott termĂ©kek Ă©s a telepĂ­tĂ©si munka minƑsĂ©gĂ©vel. A gyĂĄrtĂłi minƑsĂ©g Ă©s a kivitelezƑi munka minƑsĂ©ge egyĂŒttesen tudja biztosĂ­tani a hasznĂĄlati minƑsĂ©g megvalĂłsulĂĄsĂĄt.

A klĂ­maberendezĂ©s Ă©s hƑszivattyĂș kivĂĄlasztĂĄsa elƑtt kĂ©rje munkatĂĄrsaink szak-tanĂĄcsadĂĄsĂĄt:

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:

Tel:+36 23 880 730


Budapest, KomĂĄrom-Esztergom megye:

Bilszky IstvĂĄn

terĂŒleti kĂ©pviselƑ

Tel:+36 30 291 8974

matics@comklima.hu

Nyugat-MagyarorszĂĄg:

SzigecsĂĄn JĂĄnos

terĂŒleti kĂ©pviselƑ

Tel: +36 30 952 1209


Kiemelt post
Legújabb bejegyzés
Archív
Keresések
Még nincsenek címkék.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
bottom of page